Inomhustemperatur

Inomhustemperatur  

Tycker du att det är för varmt eller kallt hemma? Hur vi upplever temperaturen inomhus är ofta väldigt personligt. Vissa känner på elementen och känner sig frusna om de inte är på för fullt. Andra trivs bäst när det är lite svalare. Här har vi samlat några av de vanligaste funderingarna som ofta dyker upp när hösten och vintern kommer.

Hur varmt bör det vara inomhus?

Enligt överenskommelse med Hyresgästföreningen ska temperaturen ligga runt 20°C i lägenheten.

När sätter vi på värmen i husen?

Många tror att värmen sätts på vid ett visst datum, men så är det inte. Idag sätts värmen på automatiskt så fort det blir kallt ute. Ju kallare det blir, desto varmare vatten skickas ut till elementen. Vid snabba väderomslag, till exempel vid höst och vinter, hinner inte alltid fastighetens värmesystem med att ställa om till att producera mer värme och det kan därför upplevas som kallare i din lägenhet. Lösningen är att ta på en extra tröja och ett par varma tofflor den tid det tar för systemet att justera sig. Det blir snart rätt temperatur i din lägenhet igen.

Varför är mitt element kallt ibland?

På elementet sitter en termostat som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är över 20°C i rummet stängs elementen av då det inte behöver producera ut någon värme i lägenheten. Därför kan elementet vara kallt trots att det är minusgrader ute. När temperaturen är under 20°C så ska elementen vara varma upptill och kallare längre ner för att få ut maximalt med värme. Du kan inte avgöra om det är rätt temperatur från elementet genom att endast känna med handen på elementet eftersom människan har svårt att avgöra temperaturer under kroppstemperatur.

Vad kan jag göra för att reglera värmen?

Tänk på att möblera värmeeffektivt. Soffor och hyllor som placeras framför elementet hindrar värmen från att sprida sig i rummet. Tunga gardiner som hänger framför termostaten gör att termostaten får svårt att känna av den genomsnittliga värmen i rummet och tror då att det är varmare än det kanske är i rummet.

Dra för gardiner och persienner på natten så håller du kylan ute och bevarar värmen inomhus.

Vädra snabbt med tvärdrag i några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då byts luften utan att rummet kyls ned.

Bor du i en äldre lägenhet som kan vara sämre isolerads försök inte hitta egna lösningar, som att täppa igen ventilationen, det rubbar ventilationen och cirkulationen.

Här hittar du tips du kan ta till för att få det svalare inomhus på sommaren.

Vad gör man om man tycker det är kallt?

Understiger temperaturen i din lägenhet 20°C under en längre period ber vi dig att först kontrollera så att alla element är på och att du därefter mäter inomhustemperaturen. Det gör du genom att sätta en termometer minst ca 1,5 meter från en av ytterväggarna in mot mitten av rummet och läs av ett par gånger under en dag eller två och notera temperaturen. Lägg alltså inte termometern i fönstret då det ger missvisande resultat.

Om du som hyresgäst anser att temperaturen är för låg i lägenheten ska du i första hand göra en serviceanmälan till oss antingen på falanmalan@vikenpark.se eller 040 – 669 02 12. Anmäl också om du har otäta fönster, dörrar eller golv och om det drar kallt från ventilationen.

Image