Brandskydd och säkerhet

Brandskydd och säkerhet  

Om det skulle börja brinna är det viktigt att du vet hur du ska agera. En brand växer fort och kan snabbt utvecklas så att den hotar liv och saker du värdesätter. Hur du ska agera beror på om du bor i lägenhet eller hus och var någonstans det brinner.

Rädda – Varna – Larma – Släck

En enkel regel är Rädda – Varna – Larma – Släck. Gör det i den ordningen om du upptäcker att det brinner. Om ni är fler kan ni hjälpas åt.

Rädda och varna andra som kan vara i fara. Larma genom att ringa 112 och berätta om branden. Släck branden om du tror att du klarar det.

Rekommenderad brandskyddsutrustning att ha hemma

Brandvarnare

Pulversläckare minst 6 kg

Brandfilt minst 120 x 180 cm

Brand i lägenhet

Om det brinner i din egen lägenhet ska lägenheten utrymmas. Om möjligt stäng in branden. Det är viktigt att du stänger din lägenhetsdörr när du utrymt så att brand och rök inte sprider sig ut i trapphuset.

Om det brinner i någon grannes lägenhet och det finns rök i trapphuset ska du stanna i din lägenhet. Där är du säker i upp till en timme. Gå absolut inte ut i trapphuset. Det kan räcka med några andetag av brandrök för att du ska bli medvetslös. Ring 112 och larma Räddningstjänsten (brandkåren). Ställ dig vid ett fönster eller balkong så kan Räddningstjänstens personal se dig.

Använd inte hissen när det brinner. Om du inte kan utrymma genom trapphuset ska du invänta hjälp från räddningstjänsten.

Brand i villor, radhus, småhus

Om det brinner i ditt hus ska alla kunna ta sig ut. Antingen via ytterdörrar, genom fönster eller balkongen. Stäng alltid dörren om rummet eller huset där det brinner så det inte kommer in mer syre till branden.

Så släcker du mindre bränder i hemmet

Mindre bränder kan du oftast släcka själv. Det kan göras på olika sätt, beroende på vad som brinner och vad du har för redskap till hands.

Om det brinner i en kastrull

Om det börjar brinna i en kastrull släcker du genom att lägga på ett lock. Försök aldrig släcka en brand i en kastrull eller stekpanna med vatten. Vatten i en brinnande kastrull förvandlas omedelbart till ett stort moln av het ånga. Vattenångor kan kasta iväg brinnande olja och branden riskerar att spridas.

Om det brinner i en elektrisk apparat

När det brinner i elektriska apparater, dra först ur kontakten. Kväv branden med brandfilt eller vatten. Med en pulversläckare kan du släcka direkt utan att dra ur kontakten.

Om det brinner i dina kläder

Om det brinner i dina kläder, lägg dig ner och kväv branden mot marken och håll händerna för ansiktet som skydd.

Brinner det i någon annans kläder försök få personen att lägga sig ner så att elden kvävs mot marken. Du kan även använda en brandfilt och kväva elden med.

Gör en plan och öva

Börjar det brinna måste alla ta sig ut. Oavsett om du bor i lägenhet eller hus kan du förbereda dig och om du har familj tillsammans diskutera och öva på hur du/ni ska ta er ut vid brand.

Här är några bra frågor som du och familjen tillsammans kan besvara:

Kan du/ni använda den vanliga utgången?

Behövs nyckel för att öppna dörren från insidan eller finns andra hinder?

Hur ska man göra om man blir fast i en källare eller på övervåningen?

Om du/ni har en balkong, finns det en stege eller måste man vänta på brandkåren eller hoppa?

Kom överens om en återsamlingsplats, inte för nära huset.

Här ett förslag på hur du/ni kan lägga upp själva brandövningen:

  1. Bestäm en utrymningsplan.
  2. Kryp ut genom påhittad rök.
  3. Gå till er bestämda samlingsplats.
  4. Räkna in familjen.
  5. Prova brandvarnaren – visa att ljudet inte är farligt!
  6. Låtsas ringa 112.

Testa din brandvarnare

I alla lägenheter sitter det brandvarnare. Det är viktigt att du regelbundet testar så att den fungerar. Din brandvarnare börjar pipa när du behöver byta batteri. Nytt batteri hittar du i livsmedelsbutiken.

Image