Husdjur

Husdjur  

Du får ha husdjur i din bostad men du har alltid ansvaret. Det gäller såväl om djuret är inne eller ute. Har du frågor om husdjur är det alltid bäst att oss.

Katter

Att ha en katt i ett tätbebyggt område innebär ett stort ansvar, dels med tanke på djurens skötsel och dels med tanke på människor och miljö i omgivningen. Du har alltid ansvar för din katt och vad den gör, oavsett om den är en innekatt eller utekatt.

En utekatt kan ställa till bekymmer för andra boenden genom att förorena sandlådor och rabatter. De kan också lägga sig på dynor på uteplatser eller smita in hos andra via öppna dörrar och fönster.

Några tips för dig som har katt

En innekatt är lättare att ha uppsikt över, och är därmed lättare att ta ansvar för, än en utekatt.

Om inte katten ska användas till avel är det en bra idé att kastrera katten från 6 månaders ålder. En kastrerad katt blir ofta lugnare, och har mindre revir. Det är främst hankatter som genom luktmarkeringar och oväsen kan störa omgivningen. Kolla med din veterinär.

Om du lär katten att göra sina behov i en kattlåda är risken mycket mindre att den orsakar problem i till exempel sandlådor där det finns lekande barn. Har du en uteplats kan det vara smart att ha kattens låda även där.

Märk din katt med halsband eller öronmärkning. Då vet alla att det är en tamkatt som sköts och matas. Utan märkning riskerar du att katten tas för vildkatt och blir infångad.

Spola aldrig ner kattsand i toaletten. Sanden lägger sig som en propp i rören och täpper till avloppet. Kattsand och smådjursströ kastas istället i hushållssoporna. Se till att soppåsen är ordentligt försluten.

Prata gärna med dina grannar om du har en utekatt. Berätta att du vill veta om din katt stör dem. Det brukar vara mycket uppskattat!

Hundar

Även om du vet att just din hund är den snällaste av dem alla så är många människor rädda för hundar. Håll därför alltid din hund kopplad i bostadsområdet.

Din hund kan skälla när du inte är hemma. Kolla gärna med dina grannar om din hund skäller. Det visar på att du tar ansvar och är mycket uppskattat!

Plocka alltid upp efter din hund när den rastas.

Ormar, spindlar och andra mer ovanliga husdjur

Väljer du ett mer ovanligt husdjur bör du kolla med miljöförvaltningen i kommunen om det finns särskilda regler du måste följa.

För att ha vissa giftiga djur som exempelvis spindlar och ormar behövs tillstånd från Länsstyrelsen.

Husdjur som stör

Blir du besvärad av ett husdjur, exempelvis en hund som skäller på nätterna eller en katt som förorenar i sandlådan, är det alltid bäst att i första hand kontakta djurägaren direkt. I andra hand kan du vända dig till oss.

Husdjur vid renovering

Vid renoveringar kan vår personal eller en entreprenör/hantverkare behöva utföra arbete i din lägenhet. Tänk på att du som hyresgäst ansvarar för att dina husdjur mår bra. Du får själv avgöra om det är lämpligt att ditt husdjur är hemma under renoveringsarbetet. Hantverkare som jobbar i din lägenhet behöver kunna arbeta utan att bli störda.

 

Image