Få det svalare inne

Få det svalare inne  

Här har vi samlat några tips på vad du själv kan göra för att hålla temperaturen nere i din lägenhet under riktigt varma sommardagar.

Detta kan du göra

- Öppna fönstren. Öppna upp på natten för att hålla lägenheten sval. För att få in svalare luft behöver du ha fönstren stängda när uteluften är varmare än luften inne.

- Skapa korsdrag. Försök att ordna korsdrag när temperaturen ute är lägre än inne. Öppna fönster i två rum för att få luften att röra sig mellan dem. Är det samma temperatur inne och ute kan det ändå upplevas som svalare om mer luft passerar.

- Stäng ute solen. Genom att dra för persienner, rullgardiner eller gardiner kan du hålla mycket värme ute. Ljusa lakan kan också fungera att hänga i gardinstången för att hålla solens värme ute. Ljusa ytor reflekterar solen bättre än mörka.

- Kyl ned luften med blött lakan. Prova att fukta ett lakan med vatten och hänga det för ett öppet fönster för att kyla ner luften som passerar.

- Bordsfläkt. Om du har en bordsfläkt placera den så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket. Du kan också fylla en skål med is och ställa den framför fläkten. När du sätter på fläkten kommer luften i rummet att kylas ned i takt med att isen avdunstar. Om ingen vistas i rummet hjälper det inte med en fläkt, istället blir det faktiskt bara varmare eftersom fläkten alstrar värme.

- Undvik att använda apparater och lampor. Stäng av apparater och lampor som utstrålar värme. Undvik att använda ugn och spis. Stäng även av och dra ur apparater i stand-by lägen till exempel datorer och tv.

- Självtorka disken. Stäng av diskmaskinen innan torkprogrammet och låt värmen i rummet torka disken.

- Undvik att torktumla. Torktumlare utstrålar mycket värme, har du bra ventilation så häng tvätten inomhus så tas värme ur luften för att torka tvätten.

Image