Spara energi hemma

Spara energi hemma  

Som du säkert vet pågår såväl en energikris som klimatförändringar. Alla kan vi hjälpa till att minimera konsekvenserna genom att sänka vår egen elanvändning. Använder du och dina grannar elen extra sparsamt gynnas alla, och såklart även miljön. Det allmänna tipset är att reflektera över hur du använder el och till vad, kanske står vissa saker påslagna helt i onödan. Tack för att du är med och bidrar!

12 enkla sätt att spara energi i ditt hem

- Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder betydligt mindre energi än andra lampor och den håller dessutom längre tid.

- Duscha kortare tid – halverar du din duschtid så halverar du också energi- och vattenförbrukningen.

- Diska i (full) diskmaskin och skrapa av rester istället för att spola av disken före. Diskning för hand kan dra fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

- Tvätta med fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Tvätta i 40 grader istället för 60 grader - då halverar du energianvändningen. Tvättrådet anger den högsta temperatur plagget tål. Dagens tvättmedel tvättarlika rent i 40 grader som i 60.

- Använd torkställning – om det går häng kläderna för att torka på en torkställning i badrummet istället för att använda torktumlare/torkskåp. Att torka kläder kan dra upptill fyra gånger mer energi än att tvätta dem, dessutom sliter du mindre på kläderna! Tänk på att inte ställa blöt tvätt i utrymmen som inte är gjorda för det då det kan bildas mögelsporer.

- Vädra smart – om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under korttid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.

- Dra för gardiner och persienner på natten – Gardiner och persienner hjälper till att hålla kylan ute och du behåller värmen i rummet. Kom ihåg att inte täcka över elementet - de behöver dra åt sig luft från rummet för att få den uppvärmda luften att cirkulera!

- Undvik standby – stäng av apparaterna helt när du inte använder dem.

- Dra ur laddare när de inte används, eller använd en grenkontakt med strömbrytare så slipper du dra ur en massa sladdar.

- Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, det rekommenderas att ha +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

- Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.

- Sätt på locket på kastrullen och koka upp vatten i vattenkokare – Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Ska du koka vatten, koka först upp vattnet i vattenkokare, det drar mindre energi och går snabbare!

- Utnyttja eftervärmen – Stäng av spisen (ej induktionsspis) och ugnen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen.

Image