Tvättstuga och torkrum

Tvättstuga och torkrum

 

Trivsel i tvättstugan

Tvättstugan delar du med dina grannar, därför är det extra viktigt att visa hänsyn. Det är ert delade ansvar att följa de råd och anvisningar som finns och att lämna tvättstugan, maskiner, skåp och torkrum väl rengjorda. Lämna alltid tvättstugan så som du själv vill möta den.

Om du inte känner till hur maskinerna fungerar kan du kontakta oss, som ordnar en demonstration.

 • Tvättning får inte utföras om du inte har bokat tid. Bokning av tvättider görs via tidbokningstavlor som är uppsatta bredvid dörren till tvättstugan. Tänk på att passa era bokade tvättider. Endast en tvättid får bokas åt gången. Först efter denna tvättning får ny tvättid bokas.
 • Du som hyresgäst ansvarar för att lokalerna och maskinerna noga rengörs efter användandet och att största aktsamhet iakttas, så att skador undviks.
 • Mattor, galonkläder, textiler som används av husdjur (hund- och kattfiltar) eller liknande får inte tvättas i tvättmaskin då de inte håller för detta.
 • I torktumlare ska filtret rengöras efter varje användning.
 • Uppstår fel på tvättutrustningen ska detta anmälas till oss. Anmälan kan göras via felanmalan@vikenpark.se eller per telefon 040 – 669 02 12.
 • Lokaler och maskiner får endast användas för tvätt som tillhör boende i fastigheten.

Hållbara tips när du ska tvätta

1.   Fyll tvättmaskinen när du tvättar

Det säger sig självt, fyller du tvättmaskinen behöver du inte tvätta lika ofta vilket är mer resurseffektivt. Vid en tvätt går det åt ca 50 liter vatten så kan du minska antalet tvättar är det mycket värt.

2.   Undvik torktumlare

Det är tidseffektivt att använda torktumlare, men det är absolut inte energieffektivt. Det går faktiskt åt mer energi åt att torka kläderna än åt att tvätta dem, ibland hela fyra gånger så mycket.

 • Låt kläderna lufttorka på ett klädstreck så riskerar du inte att kläderna slits eller går sönder.
 • Centrifugera tvätten med högt varvtal så torkar tvätten fortare.
 • Utnyttja gärna solljus och vind, häng tvätten ute för att torka om du har möjlighet.

3.   Tvätta i lägre temperatur

Tvätta i 40 grader istället för 60 grader - då halverar du energianvändningen. Tvätta på lägre temperatur om plaggen inte är väldigt smutsiga. Tvättrådet anger den högsta temperatur plagget tål.

4.   Tvätta inte det som redan är rent

Studier visar att vi tvättar för mycket, mindre än tio procent av det vi tvättar är smutsigt.

 • Har du använt ett plagg en gång? Ofta räcker det att vädra plagget!
 • Har du fått en mindre fläck? Ta bort fläcken med fläckrengöring och du har ett rent plagg igen.

5.   Dosera rätt

Dosera efter hur mycket tvättmedel som behövs till det vatten och den tvättmaskin du har. Alla våra fastigheter har mjukt vatten. Ett bra tvättmedel är drygt och du behöver väldigt lite, medan billigare tvättmedel är utspädda med vatten. Väljer du miljömärkta tvättmedel, Svanen eller Bra miljöval, bidrar du också till att det släpps ut mindre mängd kemikalier.

Image